Skip to main content

Een leuke zomer voor u en uw hond


Bron:
dierenkliniek Causus

Hoewel de zomer tot nu toe veel te wensen overlaat wat zonnige dagen en zomerse temperaturen betreft, moeten we toch met enkele dingen rekening houden om onze huisdieren zorgvuldig te beschermen.

temperatuur in auto

Uw hond en oververhitting
Een hond koelt af via de tong door middel van hijgen, en in mindere mate ook via zijn voetzooltjes.Daarom is het van het grootste belang dat we eraan denken onze hond (of enig ander huisdier) tijdens de lente- en zomermaanden nooit in de auto achter te laten, zelfs niet met de ramen open en aangename buitentemperatuur.

Als u bedenkt dat bij een zalige 21°C de temperatuur in een wagen na 10 minuten al oploopt tot 31°C en na 30 minuten tot zelfs 40°C, en op een warme zomerdag met een temperatuur van 35°C dit zelfs makkelijk kan oplopen tot  54°, begrijpt u dat zoiets elk huisdier fataal kan worden. Uw hond loopt een reële kans op overlijden als zijn lichaamstemperatuur boven de 40,5° stijgt.

Neem uw hond daarom alleen mee met de wagen als hij u ook op uw verder uitstapje kan/mag vergezellen, zoniet laat u hem best thuis in een koele ruimte.
Opletten dat de bench of ligplek na verloop van tijd niet in de zon komt te staan, laat hem ook niet achter in een gesloten veranda.
Denk ook aan andere huisdieren, zoals konijnen, cavia’s, …: zorg ervoor dat ook hun verblijf voldoende schaduwplaatsen heeft waar ze zich kunnen terugtrekken als de buitentemperatuur te hoog oploopt.

Ga tijdens een warme dag niet fietsen met uw hond: de wegbedekking zal al snel veel te warm worden voor de voetzooltjes, die hierdoor hun afkoelende functie verliezen en zelfs kunnen verbranden. Bovendien loopt uw hond kans op een hitteslag.
Als u toch wil fietsen, ga dan heel vroeg of juist heel laat op de dag: uw hond zal u zeker dankbaar zijn.

Denk vooral ook aan onze brachycefale (kortsnuitige) rassen: zij hebben het nog veel moeilijker om oververhitting tegen te gaan en kunnen echt in ademnood geraken bij te warm weer. Geraakt uw huisdier toch oververhit, leg het zo snel mogelijk op een koele plaats en koel hem overvloedig af met water. Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Parasieten bij warm weer
Bij hoge temperaturen hebben veel huisdieren last van maag-darm klachten.
Wees hierop voorbereid: zorg voor vers drinkwater en reinig zowel de eet- als drinkbakjes dagelijks; bij hogere temperaturen ontwikkelen bacteriën immers veel sneller.
Zorg bij voorkeur voor een flinke voorraad mineraalwater uit flessen als u op vakantie gaat naar het buitenland. 
Neem op vakantie de korrels (brokken) van het dier mee en geef absoluut geen plaatselijke snacks of etensresten.
Vraag raad aan onze/uw dierenartsen of assistentes ivm een pro-biotica product voor uw reisapotheek om indien nodig de rust in maag en darmen te herstellen.

Denk eraan, dat bij warm weer het risico op vlooien- en tekenbesmetting  groter wordt: bescherm uw huisdier dus door een goed preventief behandelingsschema toe te passen!