Onze Ier is een 'kruimeldame'

Bron: Shamrock jaargang 1 nr. 3 September 2012
© Hanneke en Engel van Stiphout

Al heel wat jaren vangen wij allerlei honden op. Tot nu toe hebben we onder andere  St. Bernards, Pyrenese Berghonden, Newfoundlanders, Kuvatz en Duitse Doggen gehad. Allemaal honden met een “ verhaal”. Daarnaast fokken we Gelderse paarden en er lopen ook nog een paar katten rond.

Ik ( Hanneke) had vroeger een Ier maar dat is al weer 25 jaar geleden. Deze kwam, als ik me goed herinner,  uit de buurt van Smilde bij een fokker  vandaan die ook Italiaanse windhondjes fokte. In januari dit jaar kregen we een berichtje dat we misschien een Ier mochten gaan opvangen. De fokker vertelde dat ze waarschijnlijk een Ierse dame voor ons had. Deze dame had nogal wat meegemaakt en verdiende nu een adres waar ze het wat beter zou krijgen. In januari zijn we gaan kennismaken en het was liefde op het eerste gezicht

De fokker vertelde wel dat er wat haken en ogen aanzaten want Ginger was niet veel gewend, niet zindelijk en katten waren misschien een probleem. Ook haar voorpoten staan niet helemaal zoals je zou wensen. Voor ons geen probleem.

Zo kwam begin februari Ginger bij ons. Na een voorzichtige kennismaking met de drie Duitse Doggen die er al liepen en het bekijken van het erf werden we kennelijk goedgekeurd door Ginger. De eerste nacht dat ze bij ons was verliep goed. Even wennen aan het hondenluik (50 cm breed en 100 cm hoog) de hondenbedden in de keuken en de brokken. Ook de katten werden besnuffeld maar daar zijn de katten niet van gediend dus een tik op haar neus ( door een van de katten) en dat was ook weer duidelijk!

Ze is van het begin heel aanhankelijk geweest. Overal waar we waren was Ginger ook. Alles is interessant, overal wil ze bij zijn. Gewoon een erg gezellige hond dus! We zitten nog steeds midden in de verbouwing van ons huis en waar we al klaar zijn liggen plavuizen dus alles is gemakkelijk schoon te houden. Heel erg fijn, vooral in het begin dat Ginger bij ons was.
Er gebeurden regelmatig “ongelukjes“ die dus makkelijk op te ruimen zijn. Toen ze eenmaal in de gaten kreeg dat de andere honden steeds naar buiten gingen als ze iets moesten doen duurde het niet lang eer ze dit gedrag na ging doen. Voor mij een stuk minder werk!  Op het ogenblik ligt er alleen nog maar een cadeautje binnen als het buiten regent!

Onze keukenvloer is nog nooit zo schoon geweest!

Het eten van de honden stond tot dat Ginger bij ons kwam altijd gewoon klaar in de keuken zodat ze kunnen eten als ze honger hebben. Ginger heeft er voor gezorgd dat we eerst 3x daags en later 2x daags gingen voeren omdat ze alles at wat ze tegenkwam. Daarom ook haar bijnaam: kruimeldame. Onze keukenvloer is nog nooit zo schoon geweest!

Het heeft een paar maanden geduurd maar nu kunnen we de brokken weer gewoon laten staan, ze eten nu weer als ze honger hebben en ze zeker weten dat er niets lekkers meer van de tafel komt. Aan paarden was ze niet gewend maar ze heeft ze inmiddels uitgebreid bekeken en besnuffeld. Ze is er absoluut niet bang voor en vindt ze best wel leuk.

De katten lopen nu vlak langs haar maar ze doet hooguit een oog open om te kijken welke kat het is. Harde geluiden zijn eng! Bubbelplastic mogen we niet kapot knijpen als ze in de buurt is want dan vertrekt ze. Als ik achter de pc aan het werk ben ligt ze naast me en moet ik één hand op haar hoofd leggen of achter haar oren krabben. Lastig werken maar ja, je moet er wat voor over hebben om een Ier in huis te hebben.

Zitten we in de kamer dan liggen de honden allemaal op de bank (wij hebben ieder een stoel). Ginger heeft voorpoten die niet helemaal staan zoals het zou moeten maar echt last heeft ze er niet van. Ze speelt met de rest van de honden en is gek op ballen. Komt er een bal voorbij dan spurt ze er achteraan. Als ze de bal heeft, gooit ze hem omhoog en vangt hem weer in de lucht.

Kortom, Ginger is een hele lieve, aanhankelijke dame en we zijn verschrikkelijk blij met haar!

Hanneke en Engel van Stiphout