Taurine in vol bloed

‘Taurine geeft je vleugeltjes’

Hoewel taurine al begin 1800 werd geïsoleerd uit ossengal en het een belangrijk aminozuur is, werd het pas recentelijk 'ontdekt' binnen de S.I.W. De reden hiervan is dat dr. Andrea Vollmar, naast de gebruikelijke onderzoeken, ook bloedonderzoek heeft uitgevoerd tijdens haar bezoek in oktober van het vorige jaar.

Als je via het internet wat informatie over taurine wil opzoeken dan beland je in de meest 'wereldse' sites die je maar kunt bedenken. De drugslijn, de trance scene, body line, smartproducten, je komt het allemaal tegen. Een beetje louche is de eerste indruk. Maar zo als zo vaak is dit niet de juiste indruk.

Aminozuur
Taurine is een zwavelhoudend aminozuur dat door het lichaam (mens en hond) wordt aangemaakt uit methionine en vitamine B6. Het lichaam heeft taurine in depot en het maakt daarnaast een dagelijkse hoeveelheid aan. Een overmaat wordt via de urine uitgescheiden. Taurine kan ook via het voedsel, met name vlees en vis, worden ingenomen. Hoewel veel van het werkingsmechanisme nog onbekend is, speelt het een belangrijke rol in het lichaam. Het heeft een antioxidante werking, het is cholesterol verlagend, noodzakelijk voor de spieropbouw en noodzakelijk voor de normale werking van hersenen, hart, ogen en zenuwcellen. Daarnaast is het in staat om lactaat en glycogeen om te zetten, dit levert energie en verhoogt het uithoudingsvermogen.

Bodybuilders
Taurine wordt dus gebruikt door bijvoorbeeld bodybuilders maar het wordt ook genoemd in de discussie over het verbod op de verkoop van Red Bull.

Uit recente wetenschappelijke publicaties over de relatie tussen Dilatatieve Cardiomyopathie (DCM) en het taurinegehalte in bloed is gebleken dat taurine de samentrekking van de hartspier verbetert. Daarnaast reguleert het de beschikbaarheid van calciumionen in de spiercellen waardoor de hartslag regelmatig wordt. In enkele klinische studies wordt, met wisselend succes overigens, na toediening van taurine een verbetering van DCM aangetoond. Deze conclusies hebben dr. Vollmar doen besluiten om aanvullend onderzoek uit te voeren.

Onderzoek
Dr. Vollmar heeft bij 114 Ierse Wolfshonden bloed afgenomen. Hiervan waren er 49 wel en 65 niet belast met DCM. Deze 114 honden kregen in totaal 27 verschillende soorten voer. In beide groepen werd bij ongeveer 50 % van de honden een laag taurinegehalte gevonden. Dit onderzoek toont aan dat er significant lage taurinewaarden voorkomen bij Ierse Wolfshonden. Verder wordt aangetoond dat een lage taurine waarde geen onderliggende oorzaak is voor het ontstaan van DCM. Wel is het van belang om een laag taurine gehalte te vermijden omdat dat mogelijk bijdraagt aan een versnelde progressie van DCM. Er is geen relatie aangetoond tussen het soort voer en de waarde van taurine in het bloed.

Remedie tegen hartprobleem?
Ik heb inmiddels begrepen dat er onder de donateurs wordt gesproken over het dagelijks toedienen van taurine als remedie tegen ons hartprobleem (dr. Vollmar adviseert 2x daags 250 mg). Zoals u uit bovenstaande kunt lezen kan het zeker geen kwaad, temeer omdat ons ras erfelijk belast is met DCM. Maar ik wil graag benadrukken dat, hoewel in verschillende studies werd aangetoond dat taurine een positief effect kan hebben, het niet dè oplossing is voor ons hartprobleem. Daarvoor is er nog te weinig onderzocht en resten er te veel vragen.

Maarten Gerrits

NB: Taurine is te koop bij de apotheek of via internet