Skip to main content

Nieuwsartikelen

Waarom je je hond NOOIT mag achterlaten in je auto

hond auto

Bron: Medicanimal.nl

Verantwoordelijke huisdiereigenaren weten dat honden nooit of te nimmer alleen in de auto mogen worden achtergelaten, maar de realiteit is dat de hulpdiensten vaak worden opgeroepen om dergelijke gevallen op te lossen. Elk huisdier verdient het om met respect te worden verzorgd, dus hier overlopen we waarom je hond in de auto achterlaten nooit of te nimmer het risico waard is.

Hier zijn enkele algemeen aangenomen misvattingen over honden en auto's:
- Het is alleen gevaarlijk om mijn hond in de auto te laten op een warme dag
- Als ik in de schaduw parkeer, blijft de auto koel.
- Als ik het raam open laat, zal de auto koel blijven.
- Ik ben maar enkele minuten weg, in die tijd kan de auto niet zoveel opwarmen.

Baasjes die hun huisdier graag zien en goede bedoelingen hebben, kunnen hun hond in extreem gevaar brengen, gewoonweg omdat ze zich niet bewust zijn van de risico's:
-
Een geparkeerde auto warmt op zoals een oven. Als het buiten 24°C is, kan de temperatuur in de auto oplopen tot 34°C in 10 minuten.
- Honden zweten niet over hun hele lichaam zoals wij, maar enkel via hun poten. Ze moeten dus hijgen om af te koelen. Om maar te zwijgen over hun dikke vacht!
- Het raam enkele centimeters open laten of in de schaduw parkeren heeft zo goed als geen effect op de temperatuur binnen in de auto.

Honden kunnen sterven door een zonnesteek in slechts 15 minuten en het kan bovendien voor ernstige hersenschade zorgen in zeer korte tijd.

Het komt erop neer: laat uw hond niet achter in de auto. Zelfs niet voor een paar minuten, en ook niet op een relatief koude dag. Als u nog steeds niet overtuigd bent, probeer het dan zelf eens uit, met een bontjas aan!