Nieuwsartikelen

Vuurwerkstress bij hond en kat 


Bron: www.vetined.nl | bron: nieuwsbrief WHG dierenartsen december Dodewaard

REGEL 1: NOOIT ALLEEN!!! Laat met Oud en Nieuw je huisdier nooit alleen!

Wat kunnen we doen - als het nodig is - om een huisdier te behandelen tegen vuurwerkstress?
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden. Welke behandeling we instellen hangt af van de mate van stress. De reactie op vuuwerkstress kan uiteenlopen van beven, rusteloosheid, angst tot volledige paniek / hysterie, zelfs soms tot epileptische insulten aan toe.

Wat bedoelen we met ‘mate van stress’?
We kunnen het volgende onderscheid maken:
1.  Het huisdier reageert altijd al angstig tot panisch voor onweer, storm, knallen, vuurwerk e.d.
2.  Het huisdier reageert alleen de hele maand december (regelmatig) angstig of panisch op vuurwerk
3.  Het huisdier reageert alleen angstig of panisch op vuurwerk op en rond Oudejaarsdag

Altijd al angstig tot panisch
In het eerste geval, als het huisdier altijd al bij de geringste prikkel angstig tot panisch wordt, is het verstandig om minimaal 3 maanden vóór Oud en Nieuw een dierenarts en / of een gedragsdeskundige te consulteren. Samenwerking tussen deze vakmensen is altijd het beste. We kunnen dan proberen om het dier in het algemeen wat stabieler te ‘maken’ tegen de oorzakelijke prikkels, naast het opstellen van een plan voor de maand december en de climax rond Oud en Nieuw.

Werking en bijwerking
Belangrijk is te weten, dat een behandeling voor vuurwerkstress lang niet altijd bij elke hond en kat werkt. De werking hangt af van de 'sederende kracht' van het middel en de gevoeligheid van het individuele huisdier voor het betreffende middel.

Niet alleen de werkzaamheid, maar ook - in het geval van medicijnen - de gevoeligheid voor bijwerkingen kan per dier verschillen. Ook bij gezonde dieren! Zelfs bij de krachtig sederende middelen zien we verschillen. De meeste reageren naar verwachting, een klein aantal reageert nauwelijks, terwijl ook een klein aantal juist (te) diep en (te) langurig 'onder zeil' gaat.

Bij jonge, oude, zwakke en zieke dieren moet sowieso per individu bekeken worden wat het beste is, ook qua dosering. Bij epileptische honden of huisdieren met hart –, lever- en / of nierproblemen kijken we niet alleen naar wat een dier nog kan verdragen qua medicijnen, maar ook wat de interactie is met de medicijnen die al gegeven worden.

Behandelingsmogelijkheden
De meest voorgeschreven behandelingen zijn:
1.  Gedragscorrectie baas en hond
2.  Reguliere medicijnen
3.  Voedingssupplementen, Homeopathie, Fytotherapie enz.
4.  Overige

Gedragscorrectie
Gedragscorrectie bij hond en baas is sowieso de eerste stap. Begin tijdig (niet later dan eind oktober / begin november) met instructie en training.

Reguliere medicatie
Reguliere medicatie werkt in het algemeen het beste. Deze wordt hoofdzakelijk ingezet bij huisdieren met zeer heftige vuurwerkstress op en rond Oudejaarsdag, als de vuurwerkgekte op zijn hevigst is. De overige middelen zijn in het algemeen in die situatie minder effectief.

Omdat in bepaalde gevallen de reguliere medicatie niet voldoende effect heeft, is het aan te raden om via een ‘proefmedicatie’ circa 1 – 2 weken voor Oud en Nieuw te ervaren wat de reactie van uw huisdier is op de medicatie. Wees ervan bewust dat deze middelen veel minder effect hebben als deze gegeven worden als het huisdier al volledig in paniek is. Pas een pilletje geven op 31 december om 24:00 uur, heeft geen zin. Begin de kuur ’s morgens en in sommige gevalen is het zelfs beter 1 – 3 dagen vóór de 31ste te beginnen.

Overige middelen en maatregelen
Overige middelen en maatregelen zijn meer geschikt voor de langere termijn behandeling (bijv. voor de hele maand december) van minder gestreste huisdieren. Ook hierbij geldt dat er veel verschil is in de mate waarin huisdieren op de middelen / maatregelen reageren. Vaak werkt het voldoende, maar er zijn ook veel gevallen waarbij het (helemaal) niet werkt. De reden dat we voor de langere termijn liever niet voor reguliere medicatie kiezen heeft te maken met eventuele bijwerkingen en ongewenste sloomheid.

Meer aandacht voor onze huisdieren!
Ofschoon in onze samenleving is afgesproken, dat er geen vuurwerk afgestoken mag worden tot 29 december, zijn er kennelijk zeer veel mensen, die zichzelf, noch hun kinderen onder controle hebben. De indruk bestaat eveneens dat de overheid nauwelijks controle uitoefent. Er is in de TV-spotjes meer compassie voor het welzijn van de daders (mensen die zelf daarvoor kiezen) dan voor de slachtoffers (dieren die geen keuze hebben). Opzettelijk vuurwerk gooien naar of in de buurt van huisdieren behoort kennelijk vaak tot het vermaak van onbenullen. Onbegrijpelijk. Gelukkig Nieuwjaar?

Laten we massaal via de social media oproepen tot compassie met onze huisdieren in deze ‘bange tijden’. Hopend op begrip van de vuurwerkafstekers

GEDRAGSCORRECTIE

Algemene richtlijnen:
Zie ‘Algemene Tips’ (einde van dit artikel)

Vuurwerktraining:
Vanaf eind oktober / begin november. Informatie bij een regionale hondengedragsschool.

Vuurwerk CD:
Voor thuistraining. CD te verkrijgen bij dierenarts of hondengedragsschool.

REGULIERE MEDICIJNEN (uitsluitend op advies / recept van de dierenarts)

Diazepam
Hond : 0.5-1 mg/kg, elke 12–24 uur, oraal
Kat : 0.5-1 mg/kg, ellke 12-24 uur, oraal
Opmerking : relatief veilig middel in wat 'zwaardere' gevallen. Eventueel een geschikt middel voor een middellange termijn (1-2 weken).
Mogelijke bijwerkingen : honden kunnen onrustig worden, maar het komt ook wel eens voor dat ze te slaperig zijn. Het gedrag van katten kan veranderen tijdens het gebruik van dit middel. Het kan bij katten ook een verminderde leverfunctie veroorzaken.
   
Alprazolam
Hond : 0.02-0.05 mg/kg, op 31.12. om 10:00, 14:00, 18:00 en 22:00 uur, oraal; 4 x m.t.t.v. 4 uur!
Kat : 0,125-0.25 mg/kg, op 31.12. om 14:00 en 22:00 uur, oraal; 2 x m.t.t.v van 8 uur!
Opmerking : wat zwaarder middel, verwant aan Diazepam, met vooral effect bij stress. Meest voorgeschreven reguliere middel.
Mogelijke bijwerkingen : Sloom, extra aanhankelijk, instabiele loop of dronkenmansgang (ataxie), veel willen eten, trillen. Soms zien we excitatie i.p.v. de verwachte sedatie. In het geval van bijwerkingen stoppen met geven van het middel; de bijwerkingen nemen dan binnen 4 - 8 uur af. In overleg met de dierenarts kan in het geval van bijwerkingen de volgende keer een lagere dosis gegeven worden. Echter in het geval van excitatie het middel niet een volgende keer meer toedienen. Het middel niet geven aan: drachtige of zogende dieren, lever of nierpatienten, dieren met verhoogde oogboldruk (glaucoom), dieren die medicijnen krijgen tegen epilepsie (bijv. fenobarbitalum) of tegen schimmel / gist infecties.
   
Acepromazine
Hond : 1.25-2 mg/kg, op 31.12. om 08:00 en 20:00 uur, oraal
Kat : 0.5-2 mg/kg, op 31.12. om 08:00 en 20:00 uur, oraal
Opmerking : zwaarste middel, werkt 6-12 uur
Mogelijke bijwerkingen : huisdieren worden er vaak erg sloom van, soms zelfs apathisch. Niet toedienen aan honden en katten lichter dan 3 kg. Niet bij honden met epilepsie.
Ook niet bij overgevoelige rassen zoals Collie en Sheltie. Niet tegelijkertijd met insectenbestrijdingsmiddelen. Laat je dierenarts bepalen of acepromazine voor jouw huisdier geschikt is.
   
VOEDINGSSUPPLEMENTEN, HOMEOPATHIE, FYTOTHERAPIE etc.
Zylkene  
Hond : gebruik zie verpakking
Kat : gebruik zie verpakking
Opmerking
: is veilig in gebruik en levert geen risico’s op voor de bloeddruk, het hart, de nieren, de waakzaamheid of de spijsvertering.
   
Telizen
Hond : gebruik zie verpakking
Kat : gebruik zie verpakking
Opmerking : toedienen gedurende een periode van minstens twee maanden; kan onbeperkt worden herhaald.
   
Passiflora incarnata OER
Hond : 5 - 10 druppels, elke 8 uur, verdund met wat water (of melk) ingeven
Kat : 5 druppels, elke 8 uur, verdund met wat water (of melk) ingeven
Opmerking : dit is een homeopathisch middel; er zijn geen nadelige gevolgen van dit middel bekend
   
MacSamuel Schrikken
Hond : 10 druppels, oraal, verdund met wat water
Kat : 10 druppels, oraal, verdund met wat water
Opmerking : advies is om paar weken voor het ‘stressmoment’ te beginnen. Gedurende 8-12 weken toedienen.
   
Bach Rescue druppels
Hond : 4 druppels met wat water ingeven of direct op de tong of door wat eten
Kat : 4 druppels met wat water ingeven of direct op de tong of door wat eten
Opmerking : Kan in combinatie met andere middelen gebruikt worden. Langdurig gebruik is niet schadelijk.
   
Bach Rescue spray
Hond : 2 maal op de tong sprayen
Kat : 2 maal op de tong sprayen
Opmerking direct te gebruiken bij stressmomenten. Langdurig gebruik is niet schadelijk. Kan in combinatie met andere middelen gebruikt worden.

 

OVERIGE MAATREGELEN
Verdampers

Verdampers verspreiden feromonen. Dat zijn ruikbare, lichaamseigen, hormoonachtige stoffen die een gerusstellend effect hebben en daardoor angst kunnen temperen. Voor honden is er de D.A.P. verdamper en de D.A.P. halsband, voor katten de Feliway verdamper en de Feliway spray. Gebruik de spray op plekken waar de kat het meest ligt, zodat dit een vertrouwd plekje wordt waar ze rustig weg kan kruipen. Goed te gebruiken tijdens de gehele decembermaand. De verdampers moeten niet gebruikt worden als een gezinslid een ernstige luchtwegaandoening heeft zoals bijvoorbeeld longemfyseem / asthma. Bij ernstige angst en paniek, moeten er naast de 'feromonen' ook andere maatregelen genomen worden.

Thundershirt
Thundershirts geven een milde maar constante druk op de romp van een hond, wat de hond een kalmerend gevoel geeft. Hierdoor zijn ze veel minder stressgevoelig en zullen ze de meeste situaties anders ervaren dan voorheen.

Vuurwerkvrije campings
Wanneer je jouw huisdier liever gewoon uit de buurt van vuurwerk wilt houden, kunt je er meteen een leuke weekendje weg achteraan plakken. Er zijn namelijk verschillende campings waar vuurwerk verboden is. Hier mag de hond uiteraard ook mee naartoe.

Landal Greenparcs heeft 3, Hogenboom 25 campings waar vuurwerk afsteken ten strengste verboden is. Honden zijn hier uiteraard van harte welkom. Om een goed park uit te zoeken, zijn hier wat handige sites voor je:
- bungalowspecials.nl
- landal.nl
- vakantieparken.nl

Algemene tips
- Laat met Oud en Nieuw je huisdier nooit alleen
- Zorg ervoor dat je huisdier een chip heeft. Voor het geval als het onverhoopt in paniek vlucht.
- Plan bewust vuurwerkvrije wandelingen; 1 x een 'doodschrik' kan levenslang gedragsproblemen veroorzaken.
- Leidt de hond tijdens het uitlaten af met een speeltje (met geluid) zodra hij angstig gedrag vertoont.
- Beloon de hond met iets lekkers als hij / zij niet angstig reageert op een knal. 
- Steek nooit zelf vuurwerk af in de buurt van dieren.
- Vraag vuurwerk gooiende kinderen vriendelijk (!) om dat elders te doen. Boosheid lokt 'repressaille' uit.
- Sluit op oudejaarsavond de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio / tv wat harder aan
- Zorg voor voldoende hoekjes en plekjes voor de kat om zich te verstoppen.
- Laat de kat met rust als deze ervoor kiest om weg te kruipen.
- Geef je hond op oudejaarsavond een lekker bot of een nieuw speeltje om hem / haar af te leiden.
- Laat je hond op oudejaarsavond voor 22:00u en aangelijnd (!) uit.
- Houdt katten op Oudejaarsavond (liever ook Oudejaarsdag) binnen.
- Laat de 24:00 'ceremonie' rustig verlopen. Wens eerst de hond 'Gelukkig Nieuwjaar'!
- Maak 1 persoon verantwoordelijk om te voorkomen dat het huisdier naar buiten glipt.
- Laat deze persoon binnen blijven en het huisdier bezig houden, als de rest een 'rondje buren' maakt.
- Het kan helpen om een hond die absoluut niet bang is voor vuurwerk bij een angstige hond te laten.