Rust

Bron: Shamrock Jaargang 9, nr. 2 augustus 2020
© Maarten Gerrits, voorzitter


De afgelopen periode heeft zijn sporen nagelaten. SH 02 20 fotoIedereen in Nederland kent wel iemand die getroffen is door de gevolgen van het Corona-virus. Vele mensen zijn ziek geworden of erger, overleden. Maar nog veel meer mensen zijn getroffen door de, onvermijdelijke, maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Onrust, angst om gezondheid of werk, paniek. Deze tijd is ongekend in de historie. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is op deze aardbol aan wie Covid-19 is voorbijgegaan. Ook de NIWC ontkomt er niet aan. Soms, als de gemoederen weer eens hoog oplaaien, denk ik dat in vele levens onze geliefde Ier boven alle partijen staat. Maar nu heeft zelfs ons mooie ras het af moeten leggen. Waar we eerst nog twijfelden of een wandeling nog wel zou kunnen doorgaan werden we abrupt teruggefloten door de maatregelen van de overheid. Het was een heldere boodschap…op straffe van een hoge boete.

Was het dan alleen maar erg? Deze periode heeft ons ook nieuwe inzichten gegeven. Ik kon gewoon doorrijden naar mijn opdrachten. Die opdrachten die wel doorliepen weliswaar, maar het scheelde toch soms zo’n twee uur reistijd op een dag. Het thuiswerken staat in één keer op de kaart. En niet winkelen, uit eten, of op bezoek gaan leverde een hoop quality-time op met het gezin. Ook wel stress overigens. Na 24 uur op elkaars lip raak je wel eens verzadigd. Maar onze honden hebben een goede tijd door de Corona.

Veel van de loze uurtje werden opgevuld met wandelen. Iedere morgen en avond flink op stap en daarnaast veel op de fiets was het gezonde wisselgeld voor de opgelegde thuis-blijf-gijzeling. Maar deze gedwongen rust begint nu toch te knellen. De mens is niet gemaakt om zich op te sluiten en zich aan regeltjes te houden. De mens is een sociaal dier. Die moeten naar buiten, zich laten zien, elkaar ontmoeten, socializen, zorgen, bewegen, reizen. Om de burgerlijke ongehoorzaamheid en de vele creatieve initiatieven die worden ontplooid binnen de Covid-19 grenzen te houden moet de weg terug gestroomlijnd worden. Dat doet de overheid goed.

Ook de NIWC pakt gelukkig het gewone leven weer op. Op dit moment is de eerste ‘aangepaste’ wandeling alweer gepland en zijn we bezig de schade op te nemen. Wat kan en moet er in de tweede helft van dit jaar nog gerealiseerd worden. We gaan het zien. Eerst maar eens genieten van een lange hete zomer. Lekker rust!

Maarten Gerrits