Skip to main content

faq

 

 Vraagbaak

 



Vragen over gezondheid we hebben ze allemaal als het onze Ieren betreft. Ervaring met het ras, het herkennen van het gedrag van de hond die soms onduidelijke signalen afgeeft, dat speelt een rol bij het op goede manier duiden van een mogelijk ziektebeeld of gezondheidsprobleem en het daar waar mogelijk oplossen of te verhelpen. Uiteraard zijn wij geen dierenarts en zullen nooit zelf gaan dokteren!
Onderstaand hebben we een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden gepubliceerd. Heeft u een vraag over een ziektebeeld of mogelijk gezondheidsprobleem bij uw Ier? Stuurt u dan een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ook kunt u tussen 12.00 en 15.00 uur telefonisch 06 2897 2159 contact opnemen met Linda zij zal in overleg met collega fokkers en bestuur proberen uw vraag te beantwoorden en u te helpen zoeken naar een juiste behandeling en/of oplossing voor uw Ierse Wolfshond.


  • IS DE IER KLEINZERIG?

    De valkuil bij onze Ieren is dat ze absoluut niet kleinzerig zijn. Eigenlijk is het zo dat als er symptomen te zien zijn de hond vaak al zieker is dan het lijkt. Ieren zijn meesters in het verbergen van symptomen van ziektes , ze nemen alles zoals het komt en laten niets merken. Het is belangrijk dat u uw hond goed kent, zijn normale gedrag goed kent zodat u bij afwijkend gedrag snel kunt reageren.

  • Wat is koorts voor een Ier?

    De normale lichaamstemperatuur voor een hond is tussen de 38 en 39 graden. Echter bij een Ierse Wolfshond geldt boven de 38,5 graden al als koorts.

    Veel dierenartsen zijn hier niet van op de hoogte en doen een temp tussen de 38,5 en 39,5 af als een beetje verhoging of als niet zorgelijk.

    Is uw Ier niet lekker en blijkt zijn lichaamstemperatuur boven de 38,5 graden ze zijn (niet tempen net na het wandele , na lichaamsbeweging kan de temperatuur wat hoger zijn, dit is normaal) neem dan contact op met uw dierenarts en vertel hem/haar dat deze temperatuur voor een Ierse wolfshond koorts betekent. Het is van belang dat koorts snel geremd wordt (en de oorzaak uiteraard aangepakt wordt). Koorts kan bij de Ier hartproblemen veroorzaken.

  • Hoe benauwdheid herkennen bij de Ierse Wolfshond?

    Benauwdheid met vaak als oorzaak longontsteking komt regelmatig voor bij de Ier. Het is belangrijk snel te handelen.

    Als het gedrag van uw hond anders is als u van hem gewend bent, hij staat of ligt met een gestrekte nek of haalt wat moeizaam adem neem dan zijn temperatuur op en ga zo snel mogelijk naar uw dierenarts. Het beeld van longontsteking bij een Ier is atypisch…dit betekent dat de dierenarts het misschien niet zal herkennen als longontsteking. U kunt de onderstaande informatie aan de dierenarts laten lezen. Bij longontsteking bij de Ier is een langdurige antibiotica vereist.

    https://www.irishwolfhoundclub.com/gezondheid/medisch/1018-longen-longontsteking-en-ierse-wolfshonden

     

  • Hoe een maagtorsie herkennen en wat te doen om dit te voorkomen?

    Een maagtorsie is een draaiing van de maag waarbij de bloedtoevoer beknelt raakt. Dit is een gevaarlijke situatie waarbij direct gehandeld moet worden.

    Informatie over hoe te herkennen en hoe te handelen , en hoe proberen te voorkomen vindt u hier:

    https://www.irishwolfhoundclub.com/gezondheid/medisch/66https://www.irishwolfhoundclub.com/gezondheid/medisch/1018-longen-longontsteking-en-ierse-wolfshonden4-maagtorsie-maagkanteling-bij-de-hond


  • Wat te doen bij mank lopen?

    Een ongeluk(je) zit in een klein hoekje en met hard rennen en spelen is het mogelijk dat uw ier zich verstapt, struikelt of in een kuil stapt.

    Het kan zijn dat uw Ier dan een aantal dagen wat mank loopt. Vaak helpt het om even rustig aan te doen, een paar dagen aan de riem en vaak is het dan weer over.

    Loopt uw Ier echter mank zonder aanwijsbare oorzaak, dus zonder dat u weet hoe dit komt, en het verdwijnt niet na enkele dagen, of u ziet dat uw ier veel pijn heeft bij bv het opstaan of de poot erg ontziet ga dan naar de dierenarts en laat altijd een foto maken. Helaas komt botkanker binnen het ras regelmatig voor.

  • Wat te doen bij braken en diarree?

    Onze Ieren kunnen net als mensen een buikvirus krijgen, de virussen die honden krijgen zijn over het algemeen niet besmettelijk voor mensen.

    Als uw hond braakt en /of diarree heeft maar verder geen koorts heeft en levendig is dan kunt u het even aankijken en wat licht verteerbaar voedsel geven (gekookte kip, wat rijst en bij rauw vlees voeren bv de maaltijd even halveren en meer verdelen over de dag).
    Let op dat uw hond voldoende drinkt.

    Vaak is het de volgende dag alweer een stuk beter.

    Als uw Ier zich bij braken en diarree ziek gedraagt en koorts heeft is het belangrijk naar de dierenarts te gaan. De koorts moet geremd worden en als het een bacteriële infectie is dan is vaak antibiotica nodig.

  • Hoe herkent u buikpijn bij uw Ier?

    Buikpijn herkent u aan het staan met opgetrokken buik, een wat kromme rug en moeilijk gaan liggen.

    Ziet u deze verschijnselen zonder diarree en /of braken vraag u dan of of uw hond iets oneetbaars gegeten kan hebben. Jonge honden slikken soms per ongeluk speelgoed door en dit kan een obstructie in het maag darm kanaal geven. Dit is een gevaarlijke situatie.
    Heeft uw hond buikpijn, lijkt hij misselijk, eet hij slecht en heeft hij eventueel obstipatie en zou het kunnen dat hij iets oneetbaars heeft gegeten bezoek dan de dierenarts en vraag deze een foto te maken van het maag darm kanaal.