Het ingeven van medicijnen

Drs. Amanda van Grondelle is dierenarts en verbonden aan WHG Westerhuis Kliniek voor Gezelschapsdieren, Tel: 0488-410040 | website

Onze hand-outs worden vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

Als dierenarts schrijf je dagelijks vele medicijnen voor. Het blijkt echter dat het niet altijd even eenvoudig is voor een eigenaar om de voorgeschreven medicijnen bij de patiënt naar binnen te krijgen. Het ene huisdier is er wat makkelijker in dan de andere en bij sommige honden en (vooral) katten is het zelfs een waar gevecht om een tablet naar binnen te krijgen. Soms is dat gevecht gewoon niet te winnen, maar in de meeste gevallen lukt het wel als je maar de juiste trucjes kent. We geven u wat tips…

Tabletten ingeven
De meeste tabletten mogen gewoon ingegeven worden met voedsel. Neem iets waar u goed mee kunt "kneden" , zodat u het tablet er goed in kan verstoppen. Bijvoorbeeld een stukje brood met wat margarine, daar kunt u een soort balletje van kneden waar de tablet goed in blijft zitten. Een stukje leverworst gaat ook goed. Mits de hond daar tegen kan natuurlijk. Er bestaat ook een worst speciaal voor honden (van Rodi®), die is ook heel geschikt om tabletten in te verstoppen.

Als uw hond de neiging heeft om het tablet er toch tussenuit te friemelen, geef dan eerst een stukje brood of worst zonder tablet. Daarna pas het stukje waar het tablet in zit. Soms helpt het om het stukje brood of worst op te gooien en het de hond te laten vangen uit de lucht, vaak slikken ze het lekkers dan in 1 x door zonder te kauwen. En dan merken ze dus niet dat er een tablet in verstopt zit. Als het niet lukt om uw hond op bovenstaande wijze te foppen, dan zult u de tablet(ten) onder dwang moeten ingeven.

Daarvoor is de volgende methode zeer geschikt:
1. Laat uw hond voor u zitten met zijn kop naar u toe. Plaats de duim van uw linkerhand (voor linkshandigen de rechterhand) achter de recchter bovenhoektand van de hond en duw de duim naar binnen de bek in.

2. Duw met uw duim tegen het verhemelte van de hond, de hond zal nu reflexmatig de bek opendoen. Leg met uw rechterhand de tabletten zover mogelijk achter op de tong of duw ze zelfs de keel in.

3. Laat uw hond de bek weer dicht doen en houd de bek dicht totdat de hond heeft geslikt.

4. Eventueel kunt u het slikken stimuleren door over de keel te wrijven of door wat water tussen de kiezen door in de bek te laten lopen. Als de tabletten heel vies smaken of ruiken, dan kan het schelen om ze toch in een balletje brood of worst te kneden alvorens ze op deze manier onder dwang in te geven. De hond zal dan wat gemakkelijker slikken en niet vreselijk gaan kwijlen of zo.

Het ingeven van homeopatische middelen
Homeopathische middelen moeten altijd zoveel mogelijk ingegeven worden in een schone bek. Het middel moet in contact komen met schone slijmvliezen namelijk. Ingeven door voer is dus niet de juiste methode. Melk of melkproducten gebruiken mag wel.

Bij het ingeven van homeopathische middelen aan een hond of kat is het overigens goed om ons de volgende zaken te realiseren: de homeopathische tabletten of granules smaken vrijwel nergens naar, de homeopathische druppels hebben een (voor honden en katten) onaangename alcoholsmaak, de werkzame stof zit bij de granules aan de buitenkant van de granules.

Het ingeven van granules *
Het makkelijkste is meestal om de granules rechtstreeks in bek in te geven. De granules zijn vrij klein en ze smaken niet vies. De hond zal ze vrij gemakkelijk doorslikken, maar ze een tijdje in de bek houden is eigenlijk ook al genoeg. U kunt ze ook in de wangzak stoppen en de snuit een tijdje dicht houden. Het beste is om de granules vanuit het dopje van het flesje rechtstreeks in te geven en de granules niet met uw vingers aan te raken.

Lukt het niet om de granules op bovenstaande wijze in te geven, los ze dan op in een kleine hoeveelheid water of melk en laat de hond dit opdrinken of geef de oplossing in de bek in met behulp van een lepel of injectiespuit. Voor het ingeven van homeopathische tabletten zie "het ingeven van granules ".

Het ingeven van homeopathische druppels
Los de druppels op in een beetje water, melk of melkproduct en geef deze oplossing in met behulp van een lepel of injectiespuit. Gebruik een niet te groot volume water of melk, want het is niet prettig om een grote hoeveelheid vloeistof in de bek van een hond in te moeten geven. Als uw hond de melk of het melkproduct met de druppels erin spontaan oplikt, dan is de hoeveelheid die u gebruikt natuurlijk niet zo belangrijk. Als u het voorgeschreven aantal druppels in een klein kopje of bakje doet (een eierdopje is heel geschikt!) en ze even (ongeveer een uur) op een wat warmere plek laat staan, alvorens ze op te lossen in water of melk(product) dan is de alcohol enigszins verdampt en smaken de druppels iets minder onaangenaam.

Lukken bovenbeschreven methodes niet, dan mag u eventueel de druppels op een suikerklontje druppelen en het suikerklontje ingeven.

Lukt het ingeven van medicijnen ondanks bovenstaande tips helemaal niet, neem dan contact met ons op. In sommige gevallen (sommige reguliere medicijnen) is het bijvoorbeeld mogelijk om een alter-natief toe te dienen in injectievorm. Of we nemen de hond of kat op zodat wij de medicijnen kunnen ingeven. In ieder geval is het altijd beter om samen te proberen een oplossing te vinden, dan dat u in uw eentje gaat zitten tobben of het toedienen van de medicijnen voortijdig opgeeft!

NB. Voor het ingeven van medicijnen aan katten zie dit artikel op www.whgdierenartsen.nl
Redactie