Skip to main content

Nieuwsartikelen

Waarschuwing, anti stressmiddel bij vuurwerk

Op dit moment wordt er al behoorlijk wat geknald met vuurwerk en hoewel onze Ierse Wolfshonden redelijk flegmatiek en onverstoorbaar kunnen zijn, zijn sommigen ook erg bang voor het vuurwerk.
Op internet wordt er geadverteerd met een middel dat online te koop is, namelijk Vetranquil. Hierdoor zouden honden niet meer bang zijn. Echter het tegengestelde blijkt waar!

De hond kan door de spierverslappende werking niet meer reageren en de geluidsgevoeligheid wordt juist vergroot.  Zie onderaan de waarschuwing die Diergeneeskundig Centrum Alphen aan den Rijn plaatste en die inmiddels door vele dierenartspraktijken is gedeeld.

Wat kun je dan wel doen om het voor je hond(en) zo makkelijk mogelijk te maken.

Hierbij wat tips. 

* Gedraag je zo normaal en rustig mogelijk. Als de hond angstig gedrag laat zien ga hier dan niet op in maar probeer hem af te leiden . Als je op angstig gedrag reageert bevestig je dat het eng is en dat kan de angst groter maken.

* Straf je hond nooit voor een angstige reactie.

* Kijk naar de behoefte van je hond. Als je hond op een rustig plekje wil liggen, laat dit dan toe.

* Wil de hond graag bij je zijn, laat hem dan ook in je nabijheid liggen, als hij ziet dat jij je net als anders gedraagd geeft dat steun.

* Wil je hond niet mee wandelen, forceer dit dan niet. Uiteraard moet hij even plassen en ontlasten buiten maar die lange wandelingen kunnen na oud en nieuw ook wel weer.

* Laat een angstige hond niet alleen thuis. Probeer ,waar mogelijk uiteraard, thuis te zijn of oppas te regelen.

* Mocht het echt niet anders kunnen zorg dan dat de hond op een plek kan zijn die voor hem veilig voelt

* Als je gaat wandelen op een plek waar vuurwerk hoorbaar is en je hond is angstig, hou hem dan aan de lijn om ongelukken te voorkomen.

 * Er zijn wat natuurlijke middelen in de handel die niet versuffen en waarvan de werking is bewezen. Hiermee wordt de hond niet gesedeerd maar kan hij de omgevingsgeluiden als minder bedreigend ervaren.

* Een voorbeeld hiervan is Bach Rescue Remedie. Dit is te koop bij een goede drogist.

Onderstaand de waarschuwing die gedeeld werd vanuit Diergeneeskundig Centrum Alphen aan de Rijn:

 ** Waarschuwing!! **

vetranquilWij hebben gezien dat er op meerdere verkoopsites Vetranquil tabletten te koop aangeboden worden. Dit medicijn wordt onder andere verkocht voor honden die bang zijn voor vuurwerk en harde knallen. Hondenbezitters denken vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets aan hun hond meer zien.

Het tegendeel is helaas waar: de geluidsgevoeligheid wordt door dit medicijn juist vergroot!! De hond lijdt dus wel degelijk! En dit terwijl hij of zij dit door de spierverslappende werking niet kan uiten! Geef dus GEEN Vetranquil tabletten aan uw hond of kat!

(Het middel mag ook absoluut niet aan honden met epilepsie gegeven worden!!)