Nieuwsartikelen

Vergeet ideaal hondenras

bron: De Telegraaf 17 Apr 2015 door Nienke Oort

Franse buldogs lijden sterk onder het fokken van schoonheidsidealen.

AMSTERDAM • De consument moet het ideaalbeeld van raszuivere honden loslaten. Als de vraag naar schoonheidsidealen als te platte neuzen (buldogs) en te kleine kopjes (cavalier spaniels) stopt, wordt de fokker gedwongen door middel van rassen te kruisen, gezondere honden op de wereld te zetten.

De grote vraag naar bepaalde populaire rassen heeft tot veel gezondheidsellende geleid. Bij Franse en Engelse bullen is het inmiddels vrijwel onmogelijk om nog een gezonde hond aan te schaffen. Vrijwel alle hondjes krijgen op jonge leeftijd ademhalingsmoeilijkheden en ze halen vaak de acht jaar niet.

En dan zijn er nog de erfelijke ziekten die keer op keer worden doorgegeven doordat zowel de vader- als moederhond dezelfde genen heeft. Heupdysplasie komt inmiddels veel voor bij zogenoemde doorgefokte rassen als de Duitse herder en de Berner senner.

„De enige manier om deze rassen nog enigszins te redden is door het schoonheidsideaal los te laten en vers bloed in de lijn toe te laten. Daarmee ban je ook langzaam de erfelijke ziektes uit. Dat betekent dus een niet-raszuivere pup voortbrengen", zegt hoogleraar diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht Jan Rothuizen in een reportage morgen in deze krant.

Stichting Dier & Recht is een campagne begonnen om het imago van vuilnisbakkenrasjes op te vijzelen. Ze zijn op zoek naar een positievere verzamelnaam voor deze kruisingen, „juist omdat dit vaak zo veel gezondere, vitalere en leukere honden zijn", aldus voorzitter Hans Baaij.