Nieuwsartikelen

Aanmelding hartonderzoek mei 2021 is open

2021 hart meiDe online aanmelding voor het hartonderzoek in mei 2021 is open.
Klik HIER om uw hond(en) online aan te melden.

“It Giet Oan”

“It Giet Oan”

Deze legendarische zin is bij iedereen bekend neem ik aan. Hiermee werd in 1997 aangekondigd dat de 15e en tot nu toe de laatste Elfstedentocht van start kon gaan. Unieke woorden voor een bijzondere gebeurtenis. Ik kan u zeggen dat wij, het bestuur van de NIWC, ditzelfde enthousiasme voelen als wij mogen melden dat, onder de vlag van de Stichting de Ierse Wolfshond (SIW), ons eerste crossbreeding nest een feit is. Voor het bestuur, voor de Nederlandse Ierse Wolfshond Club (NIWC) en, hoewel ze het mogelijk niet zo zien, voor de ‘internationale Ierenwereld’ is dit een mijlpaal in een intensief traject.

Zoals je weet is het verbeteren van de gezondheid van onze mooie Ierse Wolfshond een belangrijk, zo niet het belangrijkste doel van de NIWC. Al jaren proberen we, het bestuur, samen met de fokkers en onze leden en in samenwerking met gerenommeerde wetenschappers inzicht te krijgen in de verschillende structurele gezondheidsproblemen waar ons ras helaas mee is belast. Inmiddels is er veel duidelijk geworden en maken we voorzichtige stappen in de goede richting. Gaandeweg ontstond echter het inzicht dat dit niet voldoende is om op korte termijn de beoogde gezondheidswinst te boeken. De smalle fokbasis van ons ‘kleine ras’ heeft ons op de gedachte gebracht dat er een ‘turn around’ nodig is. De fokkerij zou anders moeten kijken, denken en doen om de levensverwachting weer omhoog te brengen. Nieuw bloed voor een gezond(er) DNA.

In de jaren die volgden hebben we alle ‘voors’ maar zeker ook de ‘tegens’ van onze ideeën meerdere malen afgewogen. Het werd steeds duidelijker dat dit een weg is die een positieve boost kan geven aan de gezondheid van ons dierbare ras. We hebben een plan geschreven voor een crossbreeding programma. Eigenlijk niets anders dan de alom geprezen Captain Graham, ‘founding father’ van de huidige Ierse Wolfshond, in de tweede helft van de 19e eeuw heeft gedaan.  In al onze oprechtheid zijn we transparant geweest over onze ideeën omdat we dachten dat waarschijnlijk meer mensen onze plannen zouden omarmen of in ieder geval begrijpen. Niets was minder waar. Onze plannen hebben een enorme consternatie binnen de wereldwijde Ierse Wolfshond gemeenschap veroorzaakt. Gesterkt door de politieke opinie en het beleid van de Raad van Beheer heeft dit ons niet weerhouden om door te gaan met onze plannen.

Vandaag20200908 5 is dan eindelijk het moment daar waarop we wereldkundig maken dat op 4 september, uit een kruising tussen een Galgo Español en een Deerhoud, onze eerste zeven crossbreeding puppen het levenslicht zagen. Helaas heeft één het niet gered. De pupjes zijn inmiddels een half jaar en wonen gezond en wel bij hun caretaker.  Het zijn prachtige hondjes zoals je op de foto’s kunt zien. Gezond, levendig, intelligent, speels en alles groeit en bloeit zoals het moet. De gezondheid en hun gedrag wordt goed gemonitord. Als alles volgens plan verloopt zal de liefste, leukste, mooiste maar vooral de gezondste aan de basis staan van de tweede (F2) generatie. Zo hopen we na de derde generatie (F3) weer een ‘raszuivere’ Ierse Wolfshond te krijgen, maar dan beter.

We weten dat dit crossbreeding project nog steeds onder een vergrootglas ligt. Het is niet onwaarschijnlijk dat het weer veel stof zal doen opwaaien. Om die reden hebben we besloten om dit nieuws in de eerste belangrijke maanden van de opfok van de puppen stil te houden zodat we ze samen met de caretakers en de projectgroep leden in alle rust goed konden volgen. Ik ben dankbaar dat dit is gelukt. Nu het goed met ze gaat is het moment daar om deze belangrijke eerste stap met u te delen.

Wij begrijpen dat dit bijzondere nieuws bij u, net als bij ons, emoties en vragen oproept. Zoals u van ons gewend bent zijn wij uiteraard bereid om deze met u te delen en, voor zover mogelijk, te beantwoorden. Ook buiten onze vereniging zullen er vragen leven. Als u wordt aangesproken over dit ‘project’ wil ik u dringend adviseren om diegene naar het bestuur van de NIWC door te verwijzen. Dan houden we de lijntjes kort.

Uiteraard laten we u regelmatig weten hoe het met onze puppen gaat.

Maarten Gerrits,
Voorzitter NIWC

Lees verder

Raadar maart 2021

Raadar, maart 2021

In dit nummer onder meer:

Vanaf start normenmatrix: groen vinkje op stamboom en rood kruis verdwijnt
Nieuwe Identificatie- & Registratiesysteem Hond (I&R)
Aangepaste Screening Elleboogdysplasie
Hulpprogramma voor lokale kynologie
Bijeenkomst sportraad

Klik HIER om het Raadar pdf bestand te downloaden

2021 maart raadar pag 1

Lees verder

V Kròlewna Smieszka verwacht puppen

Kennel v K2021 reu teef lindaròlewna Smieszka verwacht puppen rond 22 mei 2021.
Voor meer informatie klik HIER

Vakantiefoto's

Vakantiefoto's gevraagd

Beste mensen,

Door vakantiealle coronaperikelen hebben we onze gezellige Ierenwandelingen qua frequentie helaas op een veel te laag pitje moeten zetten. Ook zullen velen van ons hun vakantie dit jaar in het water hebben zien vallen, met alle gevolgen van dien. Door deze rottijd zitten wij als redactie van de Shamrock echter ook met een (weliswaar relatief klein) probleem. We hebben simpelweg te weinig foto’s om te publiceren. En die maken de Shamrock toch ook vaak de moeite waard om door te bladeren, zelfs als je weinig tijd hebt om te lezen. Daarom hebben we het idee opgevat om dan maar eens een fotografische rondreis met jullie en jullie Ieren te gaan maken door diverse vakantiegebieden.

Voor de volgende Shamrock's, zouden we dan ook willen vragen om één of meerdere foto’s op te sturen van jullie Iertje(s) op vakantie. Voor de Eiffeltoren, waterval van Schaffhausen, op een strand in Noorwegen, het Sint Pietersplein, aan de Moldau, of gewoon op de Dam in Amsterdam. Vakantiefoto’s van geweldige vakanties, of van die rampzalige waar je vaak achteraf nog de meest om kunt lachen als je herinneringen ophaalt tijdens gezellige etentjes. Deze foto’s zou je dan vergezeld kunnen laten gaan van een korte anekdote, graag zelfs, maar er zijn er natuurlijk ook genoeg die voor zichzelf spreken. Wel graag de locatie noemen, anders wordt het een puzzeltocht. Ook wel leuk, maar wellicht te ingewikkeld.

Jullie foto’s kunnen worden opgestuurd naar onderstaand e-mail adres. Graag inleveren in zo hoog mogelijke kwaliteit. Bij te veel inzendingen zullen we uiteraard een selectie moeten aanbrengen, maar ook in dat geval zijn er nog meerdere edities van de Shamrock komend jaar die gevuld moeten worden. We hopen een flinke hoeveelheid foto’s te ontvangen. 

Carin Kraan, redactie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

Puppen geboren bij kennel v. Soffelt

20210306 bornOp 6 maart 2021 zijn er bij kennel v. Soffelt negen (4 teefjes en 5 reutjes geboren). Voor meer informatie klik HIER

Raad van Beheer zegt partnership Fairdog op

Raad van Beheer zegt partnership Fairfok op

logo lid van rvb horizontaal rgb basisAan alle aangesloten verenigingen van de Raad van Beheer

Amsterdam, 4 februari 2021

OPZEGGING PARTNERSHIP FAIRDOG

Geacht bestuur,

De Raad van Beheer is, als overkoepelende organisatie voor de fokkerij van rashonden, de voortrekker geweest van het Fairfok-programma, dat in 2014 van start is gegaan. De Raad van Beheer heeft ruim 4 jaar lang deze samenwerking vanuit de branche vorm en inhoud gegeven. Hierdoor heeft de Raad van Beheer bij het ministerie en de partners de verantwoorde fokkerij van stamboomhonden voor het voetlicht kunnen brengen en zo de belangen van onze achterban kunnen behartigen.

Lees verder

Activiteiten 2013 - 2019 in fotoalbum

2020 book yuana

Jonkheer Floris (79) uit Doetinchem overleden

Jonkheer Floris met zijn hondje Kurki. © Pieter WitteDOETINCHEM - Jonkheer Floris Beelaerts van Blokland is donderdagmiddag overleden in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

De bewoner van kasteel De Kelder aan de Loolaan in Doetinchem is 79 jaar geworden. Jonkheer Floris kwam in 1985 in bezit van het kasteeltje. Aanvankelijk woonde hij - vrijgezel - in de oude havezate zelf, sinds 1995 is zijn onderkomen het boerderijtje naast het kasteel.

Lees verder

Wim Spaans 1932 - 2019

Het trieste bericht bereikte ons dat Wim Spaans donderdag 5 september 2019 op 87 jarige leeftijd is overleden. Als fervent Ierse Wolfshonden liefhebber is Wim trouw lid geweest van eerst Stichting de Ierse Wolfshond en aansluitend van de Nederlandse Ierse Wolfshond Club. Jarenlang was Wim, samen met zijn vrouw Annie (1932-2014) en hun Ierse Wolfshond(en) op alle activiteiten aanwezig. Daarnaast heeft Wim gedurende vele jaren zeer nauwgezet de teksten in de Shamrock gecorrigeerd.

Lees verder

Onbekende ziekte bij honden in Noorwegen

De Noorse Kennel Club meldt dat er een nog onbekende ziekte in Noorwegen heerst, waaraan meerdere honden zijn overleden. De Noorse Kennel Club adviseert haar leden om alle evenementen met honden het komend weekeind te annuleren.  Het onderzoek naar de oorzaak is in volle gang.
De Deense, Finse en Zweedse Kennelclub hebben besloten om tot nader order geen honden uit Noorwegen toe te laten op evenementen.
Bij ons is niet bekend dat de officiële Nederlandse autoriteiten een melding over deze ziekte en/of adviezen met betrekking tot Noorwegen of Noorse honden hebben gemaakt.

Lees verder

Eileen, klavertje vier

2019 eileen di castello bergeOp zoek naar een maatje voor onze Ier Caitlin (Komtesse von Luchemer Bruckchen) kwamen we uit bij wederom een Duitse Kennel: di Castello Berge van Elke en Johann Stein. Er lag toevallig al een nest (D-nest) en we waren van harte welkom om puppies te komen knuffelen. Niet lang daarna werd het nest van Eileen geboren.
Meer lezen klik HIER

Hond en oververhitting

In dit artikel

  • Het gevaar van oververhitting loert
  • Hoe weet je of een hond oververhit is?
  • Hoe kun je oververhitting voorkomen?
  • EHBO
  • Praktische tips
  • Extra kwetsbare honden
  • Hond in hete auto
  • Verbrande pootjes door heet asfalt
  • Advies van de Hondenbescherming en Dierenbescherming

Lees verder

10 jarig jubileum gevierd op kasteel de Kelder

Foto Tiny van Moll

Foto: Tiny van Moll

Geweldige dag was het gisteren 26 mei tijdens de viering van het tien jarig jubileum van de NIWC op kasteel de Kelder.. Goed weer, top muziek door folkband Volluk, prachtige Keltische dansen door dansgroep Keltisch Dansje,  heerlijke lunch verzorgd door 'cateraar van de dag' Nelleke, vriendelijke en snelle bediiening. Fantastische Ierse Wolfshonden, hele gezellige en enthousiaste eigenaren/leden en aardige bezoekers. Kortom een geslaagd jubileum feestje.
Dank aan de organisatie, in het bijzonder aan Nelleke voor al haar catering werk en vooral dank aan u de leden!

Voor foto's klik hier

Dag van de Ieren 2019

20180911 dag van de ieren foto yuana                                                                                                                                                                                                 Foto 2018 Yuana van IJzendoorn

De aanmelding mogelijkheid voor de Dag van de Ieren is gesloten.
Degene die zich hebben aangemeld ontvangen uiterlijk vrijdag 24 mei as. via de mail nog informatie over aanvang en locatie adres.
De volgende NIWC-activiteit is de zomerwandeling op zaterdag 13 juli aanstaande.
Houdt u uw mailbox of de website in de gaten de uitnodiging volgt binnenkort.

Raadar februari 2019

In Raadar februari 2019 onder meer:

- Campagnebeeld Dag van de Hond 2019 is bekend!
- Fairfok: Hoe gaat het met de mopshond?
- RvB organiseert European Open Agility op Papendal
- Nieuwe commissie waterwerk van start
- Extra lezing ‘FLYBALL 2.0’ in Culemborg
- Uitbreiding gedragscode bestuursleden Raad van Beheer
- ‘Blij met Basiscursus Fokken en Houden van honden’
- Convenant Duitse Pinscher: Kleuren Blauw en Isabel uitgesloten
- Strengere handhaving aangescherpte regels locatiecontroles

In memoriam Catootje

Catootje   om meer te lezen Klik HIER

Verslag Jonge Honden- en Veteranendag, nu anders…

Op zondag 23 September is er door de stichting rasgroep 10 weer de Jonge Honden- en Veteranen dag georganiseerd. Afgelopen jaren was dit opgezet als een echte show maar dit jaar was het helemaal anders. Er is namelijk geprobeerd om het wedstrijdelement weg te halen en er een echte fundag van te maken. Iets wat in mijn ogen uitstekend is gelukt en met bijna 80 inschrijvingen was het ook nog eens een super gezellige windhondendag!

Lees verder

In memoriam Ronja

Ronja
Op 30 mei 2016 werd ze door Elly bij ons gebracht...
om meer te lezen klik HIER.

Voorjaarswandeling Oss, hoge opkomst, optimale sfeer

voorjaarswandeling 15-04-2018 oss

Veel deelnemers aan de wandeling waren in grijs en druilerig weer naar Oss gereden, alwaar gelukkig een heerlijk zonnetje scheen. Het was zelfs warm genoeg om op het terras te zitten om weer eens even gezellig bij te kletsen. Er stonden mandjes klaar op iedere tafel met diverse lekkernijen.

Na de gebruikelijke koffie met appelgebak ging de hele meute aan de wandel. En we kunnen met recht spreken van een meute, de opkomst was hoog. De wandeling verliep voorspoedig, de ondergrond was lekker droog zodat er probleemloos flink de pas in kon worden gezet. De honden hadden de grootste lol, helemaal toen ze het water in konden. Daar kwam net een groepje duikers weer boven water om tot hun schrik in de ogen van een aantal nieuwsgierige monsters van Loch Ness te moeten kijken. Voor sommigen leuk, voor een aantal helemáál niet!

De lunch was goed verzorgd en de sfeer optimaal. Na de laatste ren- en spring inspanningen hadden de meeste honden behoorlijk de pijp leeg, wat voor hun baasjes het verorberen van de lunchgerechten een stuk gemakkelijker maakte.

Anton en Marina hadden weer heel genereus pakketten met diverse cadeautjes samengesteld. En bovendien gezorgd dat we bij het afscheid nog een extra verrassingspakket meekregen. Heel hartelijk dank daarvoor! Hopelijk tot ziens in Doetinchem op 27 mei a.s.
CK